meisje met gezicht in handen zwart wit

Zijn we het lijden verleerd?

De geestelijke gezondheidszorg barst uit haar voegen, de wachtlijsten lopen op. Volgens psychiater Damiaan Denys wordt er veel te snel een beroep gedaan op externe professionals en moeten we ons realiseren dat tegenslagen bij het leven horen.

Geen tegenslag is vragen om problemen
In rijke en gelukkige landen als Nederland neemt de vraag naar mentale zorg alleen maar toe. Denys is  van mening dat mensen juist mentale veerkracht ontwikkelen als ze met problemen en tekortkomingen worden geconfronteerd. Voor veel van ons betekent lijden dat je niet krijgt wat je graag wilt hebben. Je verlangens komen niet overeen met de realiteit. Je wilt bv. graag je baan behouden maar wordt toch ontslagen. Je wilt je propedeuse halen maar zakt voor je examens. Juist daarin zit een leerproces als je je afvraagt waarom dat gebeurde en wat je er zelf aan kunt doen. We zijn het aan onszelf verplicht om ons af te vragen waar dat gevoel van lijden vandaan komt. En moeten leren om flexibeler om te gaan met de werkelijkheid.

Volgens Denys is psychologische hulp een lifestyle ding geworden. Externe mentale hulp wordt frequent ingehuurd omdat we niet meer vertrouwen op onze eigen kracht om problemen te kunnen oplossen. Zelfs rijexamen doen veel jongeren m.b.v. een coach. Juist deze doelgroep heeft veel last van mentale problemen, vaak door een opvoeding waarin ze weinig tegenslag hebben gekend maar ook omdat ze leven in een complexe samenleving met oneindig veel keuzemogelijkheden. Hij pleit daarom voor een speciaal schoolvak mentale gezondheid waarin ze de basisprincipes van mentaal welbevinden leren. Zoals het verschil tussen verdriet en depressie, leren omgaan met lichaamssignalen als hartkloppingen of het kunnen handelen van spanningen en frustraties.

Denys is ervan overtuigd dat een mens beter functioneert in situaties met beperkingen dan in een wereld van overvloed. Zo komen angststoornissen in een land als Nigeria minder vaak voor dan in Nederland. Bovendien hebben hier juist kinderen uit welgestelde gezinnen vaak psychische klachten.

De wereld van nu lijkt maakbaar en stelt het individu centraal. Maar een mens die niet zichzelf voorop stelt, is uiteindelijk beter af. Want we maken met elkaar deel uit van een groter geheel.

Het hele interview in de Volkskrant lezen? Klik hier

Welke studiedagen organiseren wij binnenkort over dit thema?
2 DEC 2021         |     Persoonlijk Leiderschap van studenten: van studiesucces naar studentsucces
25 JAN 2022       |    Veerkracht & weerbaarheid bij studenten: leer ze omgaan met prestatiedruk

Bron: Volkskrant 30/10/2021