Veel studenten hebben last van prestatiedruk en studiestress. Ambitie, gedrevenheid en stressbestendigheid zijn de zgn soft skills: kwaliteiten die veel werkgevers graag zien bij hun jonge, hoogopgeleide medewerkers.
Onderzoek uit 2021 toont echter aan dat veel jongeren in hun werk vooral op zoek zijn naar plezier, persoonlijke ontwikkeling en impact. Van de 2500 ondervraagde young professionals tussen 18 en 35 jaar gaf 96% aan dat succes voor hen vooral ‘gelukkig zijn’ betekent. Slechts 4% gaf aan zich te willen ontwikkelen om meer geld te kunnen verdienen, 43% doet het voor de persoonlijke groei.
Volgens psycholoog Nienke Wijnants was in de jaren ‘80 succesvol zijn gelijk aan veel geld verdienen. De jongeren van nu hebben door dat alleen geld niet gelukkig maakt. Een carrière nastreven past ook niet bij iedereen. Desalniettemin is het vaak lastig om daar eerlijk en duidelijk over te zijn. Social media spelen daarbij een grote rol: het leven moet perfect zijn en geld hoort daar bij.
Wijnants spreekt als loopbaancoach veel millennials en merkt dat niet alle jongeren zin hebben in een managementfunctie maar wel de druk ervaren om te zeggen dat ze dat wel doen. En als ze geen topcarrière nastreven, stellen ze vaak andere hoge doelen in hun leven. Ruim de helft van de jongeren en jongvolwassenen ervaart regelmatig of vaak druk om te voldoen aan hun eigen verwachtingen en die van anderen. Die druk neemt met de leeftijd toe, zo blijkt uit onderzoek van het CBS in 2021. Veel jongvolwassenen hebben de prestatienorm geïnternaliseerd, maar ervaren ook nog steeds externe druk van bv. de maatschappij of hun ouders. Zo geeft 36% van de werkende jongeren aan prestatiedruk te ervaren van collega’s of leidinggevenden.
Jeroen van Baar – zelf millennial – deed voor zijn boek De Prestatiegeneratie onderzoek naar excellentie en hoe van het streven naar topprestaties af te komen. Volgens hem is het nodig om vaker tevreden te zijn met middelmatigheid en het gewone. Want dat is wat het leven vaak kenmerkt. En als je een carrièretijger bent is dat prima, maar niet iedereen hoeft dat te zijn.
Nienke Wijnants is één van de sprekers op het middagsymposium Persoonlijk Leiderschap van Studenten, 5 april a.s. in Amersfoort (tevens met livestream)
Bronnen:
NRC 23 feb 2022
www.careerwise.nl
NJI.nl 14 dec 2021