Angst is vaak een belangrijke drijfveer van ons handelen en tegelijkertijd de meest weggestopte emotie. En dat geldt zeker voor jongeren. Faalangst is een vorm van angst maar het begrip is verwarrend en stigmatiserend.
Faalangst is iets eigenlijk wel kunnen maar onderuitgaan op het moment dat de spanning je capaciteiten aantast: je concentratievermogen neemt af, je kunt plotseling niet meer uit je woorden komen of je bent overgevoelig geworden voor oordelen van anderen. Faalangst is eigenlijk een soort blokkadestress.
Blokkadestress is beslist geen aangeboren afwijking. Je kunt eraan werken. Het gaat over stress en blokkades die ergens vandaan komen. Het gaat over gedachtepatronen die je kunt veranderen en het gaat over stoffen die je aanmaakt in je hersenen. En daar heb je invloed op: je kunt je hersenen nl. resetten!
Gedachtepatronen zijn bijvoorbeeld ‘ik kan het niet’, ‘ik mag mijn ouders niet teleurstellen’, ‘ik mag geen fouten maken’ of ‘ik hoor er niet bij’. Ze zorgen voor stress en frustratie, lagere resultaten en vaak ook verlies van motivatie. Blokkadestress doet zich vooral voor bij toetsen en examens, bij presentaties en sociale contacten.
Pia Crul heeft jarenlang ervaring als docent, mentor en teamleider in het voortgezet onderwijs en is nu actief als faalangsttrainer. Ze heeft de methode LEFGASTEN ontwikkeld, speciaal voor jongeren die last hebben van faalangst. Onder dezelfde titel ontwikkelt ze informatieve podcasts die je kunt beluisteren op Spotify. Klik hier voor de podcasts.
Samen met Pia organiseren wij over dit thema de cursus Effectief omgaan met faalangst bij leerlingen op 16 november a.s. En Pia is ook één van de sprekers op onze studiedag Veerkracht en Weerbaarheid bij leerlingen & studenten 23 november a.s. in Amersfoort.