Geld maakt gelukkig…maar hoeveel is genoeg?

Dit is mijn opa, Thomas van Wijk (1907-1987), opgegroeid in Vries (Dr.) Zijn ouders hadden daar een café met een winkeltje en een klein boerderijtje. Met moeite hield de familie – ondanks hard werken – het hoofd boven water. Ook de kinderen moesten aan de bak, opa kwam niet verder dan de lagere school. Dat weerhield hem er niet van om van het leven een succes te maken. Op jonge leeftijd begon hij al een boerderijtje en later kocht hij nog eens een grotere boerderij, in Orvelte. Opa was een echte ondernemer.

– Knappe kerel ook!

– Geen sportschool, gewoon fietsen met volle melkbussen!

Mijn herinneringen aan hem gaan vooral terug naar de jaren ‘70 en ‘80, toen hij al op leeftijd was. Elke zomervakantie kwam hij bijna wekelijks langs, met zijn rood-witte Dafje 33 afgeladen met groenten uit zijn eigen moestuin. Dat betekende dagenlang bonen punten, wortels schrapen, bieten koken, snijbonen draaien, appelmoes zeven… Die groenten gingen allemaal de diepvries in en kwamen ‘s winters op tafel. Exotische groenten waren er nauwelijks, we aten bijna het hele jaar uit opa’s tuin.

– Geen sportschool, gewoon fietsen met volle melkbussen!

Toen hij overleed, erfde mijn vader zijn enige gehavende horloge. Veel kleding had ie ook niet, een paar corduroy werkbroeken met bretels en natuurlijk een zondags pak. Zijn verste vakantieadres was Ameland. Toen ik nog ambities had om stewardess te worden, leek het hem wel wat om eens met mij mee te vliegen…

Ik herinner me hem vooral als een positief en gelukkig mens. Hard werken vond ie heel gewoon, maar tijd maken voor een praatje ook. Over geld hoorde ik hem nooit.

– Is niks geworden, die carrière in de lucht!

Nu, 30 jaar later leven we in één van de meest welvarende landen ter wereld. We kopen wat we willen en worden bedolven onder aanbiedingen van bedrijven die graag willen dat we dat geld bij hen uitgeven. Alles draait om geld. Maar als we uit het raam kijken, zien we met eigen ogen het weer veranderen. En zijn we nu gelukkiger dan toen? We zijn allemaal razend druk met het verdienen van al dat geld…. We willen het liefst allemaal de staatsloterij winnen, maar waarom eigenlijk?

 

toenemende welvaart

Geld maakt gelukkig…maar hoeveel is genoeg?

In onze welvarende samenleving wordt geluk voor ongeveer 40% genetisch bepaald. Omstandigheden, bv. je inkomen hebben voor zo’n 10% invloed op je geluk. De overige 50% heb je in eigen hand! Die worden bepaald door de keuzes die je zelf maakt. Dat is wetenschappelijk bewezen. Met andere woorden: je hebt nogal wat invloed op je eigen geluk!

Wat ook bewezen is, is dat spullen kopen niet veel bijdraagt aan je geluk. Wat dan wel? Je wordt gelukkig van leuk werk, van voldoende vrije tijd die je actief doorbrengt, van mooie ervaringen en van het weggeven van geld aan anderen!

druk druk druk

Druk, druk,druk

Recent onderzoek op een hogeschool toonde aan dat 62% van de studenten gebukt gaat onder prestatiedruk, met depressies, stress, angsten en burn-out tot gevolg. Je studietijd is toch de mooiste tijd van je leven? Vroeger wel, maar nu blijkbaar niet meer. De druk om snel een diploma te halen is groot, een verkeerde studiekeuze kan eigenlijk niet meer en iedereen is bang om iets te missen op sociale media. Anderen moeten vooral niet denken dat jij geen fantastisch leven hebt…

duurzaam leven

Hoe duurzaam willen we leven?

Niet alle wetenschappers en politici zijn het met elkaar eens, maar zelf weten we het natuurlijk wel: de opwarming van de aarde is een gigantisch probleem en wij zijn de belangrijkste veroorzakers. Ons eigen consumptiegedrag is de boosdoener. De miljard rijken op aarde consumeren nu al meer dan de planeet aankan, die andere 6 miljard willen graag hetzelfde doen. Geef ze eens ongelijk…

Meer minder, minder meer…

Menu