De student van nu is heel druk en staat ook onder druk. Oudere generaties hebben vaak een verkeerd beeld van studenten en nemen hun klachten niet altijd even serieus. Want sommige studenten liggen de hele dag in bed…
Volgens Jolien Dopmeijer, werkzaam bij Hogeschool Windesheim is dat niet juist: er is een maatschappelijk probleem dat zwaar wordt onderschat. Vaak wordt gedacht dat studenten teveel gepamperd worden en er een generatie opgroeit die niet weet wat hard werken is.
Keuzestress
Maar de student van nu heeft heel andere problemen dan die van vroeger: lang studeren is verleden tijd, de studie moet tegenwoordig in hoog tempo worden afgerond. En om die studie te kunnen financieren zonder al teveel te lenen, kun je niet zonder bijbaantjes. De concurrentie op de arbeidsmarkt is groot, dus tijdens je studie moet je je al onderscheiden van andere studenten, bv. met bestuursfuncties. En er is veel keuzestress: er zijn veel meer keuzes mogelijk dan vroeger. Maar hoe maak je de goeie keuze?
Onderzoek toont aan dat één op de drie studenten een verhoogde kans op een burn-out heeft. Bij de gewone werkende bevolking ligt dat percentage op 14,6 procent. Alle reden dus om de prestatiedruk waar de huidige student last van heeft serieus te nemen.
Jolien heeft zelf vorig jaar uitgebreid onderzoek gedaan naar het welbevinden van studenten van Windesheim. Daaruit bleek dat meer dan de helft van de studenten last heeft van angsten en depressies. Jolien licht de resultaten van haar onderzoek toe tijdens de studiemiddag Prestatiedruk bij Studenten, 20 november as. in Utrecht.
Bron: NOS.nl 7 april 2018