Veel studenten hebben last van prestatiedruk, maar de meeste opleidingen hebben studentenwelzijn niet erg hoog op de agenda staan. Codarts uit Rotterdam denkt hier anders over. Zij staan voor een preventieve aanpak.
Hun onderzoeksproject Fit to Perform heeft dit jaar de RAAK-award gewonnen, met de bijbehorende hoofdprijs van € 10.000. Het onderzoek is onderdeel van Student Life, een ondersteuningsprogramma dat studenten stimuleert in ieder opzicht het beste uit zichzelf te halen.
Codarts wil studenten opleiden die zowel lichamelijk als geestelijk goed zijn voorbereid op een succesvolle maar ook gezonde en duurzame artistieke carrière. Het gaat in deze sector om uitblinken, aan kunstenaars worden hoge eisen gesteld. Als je je eigen fysieke en mentale beperkingen goed kent, kun je daar beter mee omgaan.
Student Life biedt studenten informatie, voorlichting, begeleiding en zorg op alle terreinen die te maken hebben met het verbeteren van prestaties, persoonlijke ontwikkeling, blessurepreventie en algemeen welzijn. Een professioneel team, het PAHC (Performing Arts Health Centre ) gevormd door verschillende professionals, zoals studiebegeleiders, maar ook fysiotherapeuten en mental coaches, ondersteunt de studenten. Het Student Life-programma is gebaseerd op vier met elkaar verbonden pijlers: screening, onderwijs, ondersteuning & faciliteiten en onderzoek & ontwikkeling.
Het onderzoeksproject Fit to perform verbindt kennis uit de podiumkunsten, sport, gezondheidszorg, onderwijs en technologie. Binnen het onderzoek is een online tool ontwikkeld waarmee studenten zelf hun fysieke en mentale gezondheid kunnen monitoren. Ook het Nationale Ballet maakt inmiddels gebruik van dit instrument om de conditie van haar dansers te ondersteunen.
Bron: www.codarts.nl en www.regieorgaan-sia.nl