Damesvoetbal wedstrijd met scheidsrechter

Sportmannen…

Twee artikelen over sportmannen in de bijlage van de Volkskrant.

In het eerste artikel wordt het succes van Michel van Egmond ontleed. Michel is auteur van bestsellers als Kieft en Gijp. Van Gijp werden meer dan 350.000 exemplaren verkocht, van de opvolger De wereld volgens Gijp nog eens 150.000. En Gijp weet hoe de wereld in elkaar steekt, daarvoor hoef je alleen maar naar het tv-programma Voetbal Inside, nu Veronica Inside,  te kijken. Een aantal deskundigen beweert dat het vooral de manier van schrijven van Michel is die hem succesvol maakt: “Michel is een meester in observeren…” of “Het gaat vooral over mensen en hun psychologie…” Verderop in het artikel meldt het CV van Van Egmond dat hij van 2008 tot 2015  adjunct-hoofdredacteur van het magazine Voetbal International was en eindredacteur van het programma met dezelfde naam, de voorloper van het huidige Voetbal Inside. Aha, het is dus vooral de marketing die ervoor zorgt dat er 500.000 boeken over Gijp worden verkocht. Ook de uitgever zegt dat het niet tegenwerkt als Johan Derksen in VI een boek omhoog houdt. Of een stapel boeken van Van Egmond standaard, prominent op de tafel ligt waaraan de heren tijdens de TV-uitzending zitten om hun commentaar te geven op alles wat slechts indirect met voetbal te maken heeft.

Twee bladzijden verder in de krant een interview met fitnessgoeroe Joel Beukers: Joel gaat voor goud. Geen gouden medaille, maar een gouden auto. Zijn core-business is het verkopen van blikken voedingssupplementen. Die een mens die normaal eet helemaal niet nodig heeft. Hij verkoopt deze blikken door van zichzelf een filmpje te laten maken waarbij hij schreeuwend en blèrend achter het stuur van een dure auto zit. Veel mannen vinden dat blijkbaar leuk want hij heeft miljoenen views op YouTube. Joel houdt van fitness en een strak lijf, maar zuipt ook graag zijn kop eraf op een dancefestival. Dat gaat prima samen mits je natuurlijk de inhoud van zijn blikken inneemt.  Lekker uitgaan, veel geld uitgeven en met je blote sixpack de bink uithangen. Hij is succesvol want  tienduizenden andere mannen willen net als hij lachen om domme grappen, machismo en geschreeuw.

Geen wonder dat vrouwen ook op sportief gebied tegenwoordig beter presteren dan mannen, in voetbal.. waterpolo…Wij gaan tenminste voor het echte goud. Laat die mannen maar lullen, wij poetsen wel!

Volkskrant 1 augustus  2018

Menu