Cursus
Falen mag!
Leer studenten omgaan met prestatiedruk en faalangst

2 november 2021
De Observant  | Amersfoort
max. 25 deelnemers

Falen mag! | Leer studenten omgaan met faalangst!

Veel studenten hebben last van prestatiedruk en de coronacrisis heeft bij veel van hen die druk alleen maar groter gemaakt.  Het huidige studiejaar kenmerkte zich door gebrek aan structuur, weinig sociale contacten en onderwijs op afstand. Dit ging bij bij veel jongeren ten koste van de studiemotivatie en -prestaties.  Maar ook meer persoonlijke factoren als perfectionisme en faalangst bij de student zelf spelen een rol bij studiesucces.

Want in onze huidige super geïndividualiseerde samenleving is succes je eigen verdienste en falen je eigen schuld. En dus durf je ook als student niet meer te falen.Door de toenemende drang naar succes, stijgt het aantal studenten met faalangst. En dat in een levensfase die draait om ‘leren’. Hoe ga je daar als onderwijsinstelling goed mee om?

Wat voor student heb je voor je?
Als het om doelen stellen gaat, maakt het uit of je prestatie- of meer leergericht bent. Wanneer je  prestatiegericht bent, ben je vooral bezig te laten zien wat je kunt. Wanneer je meer leergericht bent, ben je vooral bezig met jezelf te ontwikkelen. Prestatiegerichte studenten blijken gevoeliger te zijn voor faalangst. Studenten die meer focussen op hun ontwikkeling, hebben vaak meer vertrouwen in eigen kunnen en zijn minder vatbaar voor faalangst.

Wat levert deze cursus je op?
Tijdens deze cursus ga je zelf aan de slag met oefeningen rond het verschil tussen leren en presteren en de relatie met faalangst. Daarnaast is er veel aandacht voor het versterken van vertrouwen in eigen kunnen van studenten en het vergroten van hun veerkracht door effectiever doelen te stellen. En uiteraard komen ook de bronnen van faalangst aan bod  en hoe je faalangst bij je studenten kunt voorkomen.

Leer je studenten hoe ze meer rendement uit hun fouten kunnen halen en maak fouten weer onderdeel van het leerproces.

Voor wie is deze cursus bedoeld?
Deze cursus is interessant voor iedereen die zich professioneel bezig houdt met het begeleiden van studenten in MBO en HO, zoals SLB’ers, studiecoaches, studentbegeleiders, decanen, studentpsychologen etc.

Over de trainer
Arjan van Dam is psycholoog/trainer en auteur van het bekende boek “De kunst van het falen”. Hij is werkzaam op het gebied van motivatie en persoonlijke ontwikkeling.  En verder is Arjan als buitenpromovendus verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en doet hij onderzoek naar de relatie tussen welbevinden en doelgerichtheid.

Een cursus voor professionals in HO!

Trainer

09.30  Ontvangst

10.00  Opening

12.30 – 13.30  Lunchpauze

16.00  Afsluiting en borrel

Wil je bij deze cursus aanwezig zijn?

Deelname kost € 495,- excl. btw.

Je kunt tot 3 weken voor aanvang annuleren. De annuleringskosten bedragen dan € 99,- excl. btw. Na deze datum ben je het volledige bedrag van € 495,- verschuldigd.