Interview met Evelyne Meens, auteur van het boek ‘Een leven lang kiezen’

Evelyne, waar gaat het boek precies over?
Het boek leert je op een praktische én wetenschappelijk onderbouwde manier om samen met je studenten een keuzekompas te ontwikkelen. Het beschrijft o.a. wat kiezen eigenlijk inhoudt, waarom kiezen zo moeilijk is, waarom we kiezen wat we kiezen én hoe je passende keuzes maakt. Het boek biedt handvatten om (studie)loopbaan- en levenskeuzes te coachen waarbij identiteitsontwikkeling, zelfdeterminatie en motivatie centraal staan.’

Waarom een boek over keuzes?
Iedereen kent wel eens goede en minder goede tijden. Ook ik. Op 22-jarige leeftijd was ik doodongelukkig met mijn studiekeuze en het leven dat voor me lag. Ik heb toen hulp gezocht en die persoon heeft me leren inzien dat ik door ‘keuzes te maken’ de regie weer kon terugpakken waardoor ik me weer goed ging voelen.
Dat inspireerde mij om hier onderzoek naar te doen en mijn proefschrift te schrijven over motivatie, studiekeuzes en studiesucces. Dat werd een taai, wetenschappelijk en onleesbaar boek. Ik vond het zonde om verder niets te doen met deze kennis en wetenschap en ben daarna dus een makkelijk leesbaar, praktisch boek gaan schrijven.’

Gaat het om studiekeuzes of ook levenskeuzes in het algemeen?
‘De oefeningen en theorieën kun je toepassen op alle soorten levenskeuzes. Omdat ik onderzoek heb gedaan naar studiekeuzes en werkzaam ben in het hoger onderwijs, is er iets meer nadruk komen te liggen op studiekeuzes.’

Bevat het veel praktische tips waar je als begeleider van studenten wat mee kunt?
‘Jazeker! Want je krijgt naast wetenschappelijke inzichten een scala aan voorbeelden, testjes en oefeningen aangereikt die je direct kunt toepassen bij het coachen en begeleiden van je studenten. Ik weet dat er zelfs lezers zijn die het boek alleen voor de oefeningen hebben gekocht!’

Wie is Evelyne Meens?
Evelyne Meens werkt als senior onderzoeker en adviseur bij Fontys Hogescholen en is 23 maart a.s. één van de sprekers op het symposium Veerkracht & weerbaarheid bij studenten.

Evelyne Meens

Meer info over het boek
Een leven lang kiezen