Voor veel buitenlandse studenten is Nederland een aantrekkelijk studieland: in 10 jaar tijd is hun aantal verdubbeld naar 122.000 vorig jaar. Het aanbod aan Engelstalige opleidingen is groot, de meeste universiteiten in Nederland staan internationaal goed aangeschreven en studeren in Nederland is goedkoper dan in b.v. Amerika of Engeland. De meeste studenten komen uit Duitsland, China staat op de tweede plaats.
Wat beweegt deze studenten? Sommigen zijn mateloos ambitieus en hopen met een studie in Nederland hun horizon te verbreden en hun carrièrekansen te verbeteren. Ze hebben torenhoge verwachtingen van zichzelf en het leven.
Een aantal studentenorganisaties organiseerde recent een kleinschalige enquête onder buitenlandse studenten. Daaruit bleek dat veel van hen het zwaar hebben en veel last hebben van prestatiedruk. Ze zijn meestal positief over het onderwijs zelf, maar minder over het leven buiten de studie. Ze komen in veel gevallen met een beurs naar Nederland, hun budget is daarom beperkt en de druk om te presteren hoog. Want die beurs moet soms worden terugbetaald als ze hun diploma niet halen.
Eén op de drie internationale studenten uit het onderzoek gaf aan geregeld met depressieve gevoelens te kampen en tweederde voelt zich regelmatig eenzaam.
Universiteiten en hogescholen zien de buitenlandse studenten graag komen: het geeft hun opleidingen een wereldse uitstraling. Maar vaak zijn de randvoorwaarden zoals een fatsoenlijke studentenkamer niet goed geregeld. En contact maken met andere studiegenoten lukt ook maar beperkt. De buitenlandse student is vaak aan zichzelf overgeleverd en doet weinig anders dan studeren, eten en slapen. Studentenartsen signaleren deze trend ook, ver van vrienden en familie verdrinken sommigen in hun studieboeken…
Bron: de Volkskrant 8 december 2018