Eén van de belangrijkste oorzaken van prestatiedruk is de individualisering van de samenleving: succes is je eigen verdienste en falen is je eigen probleem. Je best doen en de juiste keuzes maken zijn voorwaarden voor een succesvolle toekomst. Die keuzes moeten al op jonge leeftijd worden gemaakt en zijn bepalend voor de rest van je leven. En er zijn tegenwoordig oneindig veel keuzemogelijkheden, tegelijkertijd is het brein van jongeren nog lang niet uitontwikkeld. Veel van hen hebben dan ook last van serieuze keuzestress.
En dan is er de mooie wereld van de social media waar iedereen zijn of haar perfecte leven laat zien, waardoor we allemaal denken dat dat gewoon is….
Wat zeggen de cijfers over social media?
Het gebruik van social media is de afgelopen jaren sterk toegenomen en dit kan leiden tot uiteenlopende psychische klachten als slaapproblemen, angsten en depressies. En zelfs tot fysieke klachten zoals bijziendheid en een verstoord bioritme.
Vooral meiden zijn gevoelig voor de mooie plaatjes die voorbijkomen op Facebook en Instagram. Ze hebben last van de Fear of Missing Out (FOMO). FOMO is niet nieuw maar social media wekken de illusie dat er niets meer gemist hoeft te worden. Meer dan de helft van de jongeren heeft in meer of mindere mate last van de angst om dingen te missen wanneer ze offline zijn. Jongeren die lijden aan FOMO kunnen bij het binnenkomen van nieuwe berichten dat zelfs fysiek ervaren, bv. door een toenemend gevoel van nervositeit of hartslagversnellingen. Daarnaast hebben mensen met FOMO nogal eens last van een lage eigenwaarde en negatief zelfbeeld.
Onderzoek van het CBS geeft aan dat meiden meer dan jongens bang zijn om dingen te missen als ze niet online zijn (29 tegenover 25). Bovendien zijn ze gevoeliger voor beloningen op social media: 70% van hen krijgt een goed gevoel als hun posts worden geliked. Bij jongens is dit 54%.
Ook gaming geeft nogal wat negatieve effecten. In 2015 deed 67% van de scholieren in het VO aan gamen. 3% Van de leerlingen tussen 12 en 16 jaar had last van problematisch gamegedrag dat vaak samen gaat met slaaptekort, sociale isolatie en dikwijls ook ongeoorloofd (school)verzuim en kelderende schoolresultaten…
Op 9 april as. organiseren wij een studiedag Prestatiedruk bij leerlingen in VO en MBO in Utrecht. Klik hier voor het volledige programma Studiedag Prestatiedruk bij leerlingen
Bronnen
Zorgvisie.nl 11/12/2017
RIVM-VTV 2018