Volgens de studentenhuisarts en praktijkondersteuner van de Universiteit Twente kwamen tegen het eind van het afgelopen studiejaar uitzonderlijk veel studenten een ziektebriefje bij hen aanvragen. Studenten proberen hiermee uitstel van hun examens te krijgen. Beiden merken bij studenten een duidelijke toename van psychische problemen als vermoeidheidsklachten, angstaanvallen en concentratiestoornissen. Soms in combinatie met verslavingsproblemen. Studentenpsychologen lieten in 2016 al weten dat een groeiend aantal studenten bij hen aan de bel trekt en de wachtlijsten langer werden. En de probleemgevallen zijn volgens de psychologen ook steeds complexer.
Veel studenten hebben een overvolle agenda en staan permanent onder druk, met alcohol en drugs kunnen ze even ontsnappen aan de druk van alledag. De overgang van middelbare school naar universiteit is moeilijker dan vroeger. Jongeren van nu hebben vaak twee werkende ouders en zijn vrijer opgevoed met minder structuur. En ze hebben vaak niet goed geleerd met teleurstellingen om te gaan. De groepsdruk bij studentenverenigingen versterkt het gebruik van alcohol en drugs. Als je niet meedrinkt of blowt, hoor je er niet bij.
Wat kunnen universiteit en hogeschool zelf doen?
Volgens de studentenhuisarts kunnen instellingen op zijn minst de discussie over alcoholconsumptie en drugsgebruik met studentenverenigingen aangaan, alcohol duurder maken of de schenktijden aanpassen. De Vereniging van Universiteiten wil inzetten op betere voorlichting. Want een burn-out krijg je niet van de ene op de andere dag dus het is belangrijk om klachten op tijd te signaleren en dan ook meteen hulp te zoeken. “Universiteiten zijn geen zorginstelling, maar kunnen daar wel bij helpen.”
Bron: Volkskrant en nos.nl – 14 augustus 2018