Gorilla hoofd met touw erachter

Falen mag! I

Stine Jensen, filosoof, schrijver en programmamaker is eigenlijk bij toeval succesvol en bekend geworden.

Jensen voelde zich in het eerste deel van haar leven altijd de mindere van haar tweelingzus, die overal goed in was. Of liever, beter dan ze zelf was. Op het gebied van school, sport en zelfs op relatiegebied. Zus had op een zeker moment een gezin met 2 kinderen. Toen ze zelf ook een kind kreeg was ze daarom heel gelukkig: tot ze vervolgens weer ging scheiden. Toch weer gefaald…

Ook in haar wetenschappelijke carrière werd ze vaak als lichtgewicht beschouwd. Mede door de titel van haar proefschrift  Waarom vrouwen van apen houden werd ze gezien als de Linda de Mol van de filosofie.

Totdat gorilla Bokito uit dierentuin Blijdorp ontsnapte en een vrouw aanviel. Voor veel journalisten was dat aanleiding om te googelen op de termen vrouw en aap. Die twee woorden leiden in veel gevallen tot haar dissertatie, wat haar carrière een flinke boost gaf. Opeens werd ze voor van alles en nog wat gevraagd, lezingen, tv-programma’s als De wereld draait door. Tot ze op een zeker moment teveel ballen in de lucht hield en zich realiseerde dat ze gas terug moest nemen.

Geen succes zonder mislukking. Maar falen leidt zeker niet altijd tot succes.
In onze westerse samenleving leren we echter nauwelijks hoe we met falen moeten omgaan. En dat terwijl we steeds vaker falen, omdat de doelen die we onszelf opleggen of die de maatschappij ons oplegt niet realistisch zijn. De maatschappij is sterk ingericht op like en dislike, er zit maar weinig tussenin…

CV der mislukkingen is een webserie van de VPRO en NPO 3 waarin succesvolle Nederlanders w.o. Stine Jensen hun mislukkingen delen.
Meer weten? https://nieuws.npo3.nl/trueselfie/214-cv-der-mislukkingen

Bron: www.PRO.nl , Jonathan Maas, 9 april 2018