Barbeque hamburgers met rook en tang

De buitenkeuken

Ik hou van woonbladen. Met de zomer voor de deur is er bij het gemiddelde woonblad veel aandacht voor de buitenkeuken. Wij Nederlanders houden van buiten en van eten, het liefst een combinatie van die twee. Maar het Hollandse weer is vaak onvoorspelbaar, dus buiten eten met een dak boven je hoofd is populair. Kun je gewoon doorgaan met eten als het gaat regenen.

‘Geniet van je bijgebouw’, lees ik op de omslag van een aprilnummer. Er staan prachtige (semi)overdekte gebouwtjes in, met koelkast, soms compleet keukenblok, eetkamerset of loungehoek.
Ik heb thuis een heel behoorlijke tuin met een mooi schuurtje achterin. Met een schitterend uitzicht over de polder. Nu staat daar ons tuingereedschap in en wat andere meuk. Dat zou best een prima buitenkeuken kunnen worden als we de rommel wat opruimen.

Tijd voor een nadere inspectie van de schuur. Het stikt er van de muggen, insecten en spinnenwebben maar met een goede schoonmaakbeurt komen we een heel eind. Er zit verlichting in, maar er zijn geen elektriciteitspunten om bv. een koelkast aan te sluiten. Je wilt natuurlijk niet voor elk biertje heen en weer naar huis lopen maar een extra koelkast buiten, moet je dat wel willen? Voor die ene keer dat de zon schijnt? En hebben we dan ook extra glaswerk en serviesgoed nodig? Voor binnen en voor buiten? En dubbele sets kruiden? En is een aansluiting op stromend water buiten ook niet erg handig? En een extra koffiemachine en misschien een kapstok erbij? Of hangt iedereen de jas binnen op?
De bijgebouwen op de foto’s in het woonblad kunnen worden afgesloten. Een soort tweede huis in je eigen tuin. Maar dan zit je niet meer buiten en kun je dus ook gewoon in je eigen keuken eten…

‘Benijdenswaardige blikvangers in de tuin’ lees ik. ‘Met staal en glas tilt u uw bijgebouw tot een hoger niveau’. Ik vind het teveel gedoe, al die beslissingen en aankopen voor die paar keer dat je buiten wilt eten. Wij nemen ons bord wel mee naar binnen als het gaat regenen. Of we zetten de partytent weer op. Hoef ik die schuur ook niet op te ruimen…

Menu